Entrar


Democratització tecnològica i personalització de la vida laboral, entre les tendències de RH per a 2020

No obstant això, encara preval el factor humà en departaments tan sensibles com els que es dediquen a la gestió del personal.

Les tendències en recursos humans per a 2020 no estan referides a algorismes substituint als treballadors o fent-los l'entrevista decisiva. El futur immediat pivota entorn de dos grans eixos: la transformació digital i la lleu línia que separa els mons laboral i personal, professional i d'oci. Les empreses i, en concret, els departaments de recursos humans, buscaran la manera més eficient de treballar, la forma més humana de gestionar als seus empleats i el major avantatge competitiu per a la companyia.

Digitalització dels processos mecànics

La transformació digital ha arribat a molts departaments, i ara és el torn dels recursos humans. Les empreses, grans i xicotetes, bandejaran els processos manuals que tant de temps resten als empleats en el seu dia a dia. El registre de despeses i factures, per exemple, serà cada vegada més automàtic, a través de fotografies i aplicacions mòbils que bandejaran el munt de papers i el picat de dades. Aquest tipus de processos permetran guanyar temps, evitar pèrdues i dedicar més energia i recursos a tasques de més valor.

Democratització de la tecnologia

Els avanços tecnològics i la facilitat per a accedir a ells permetran a les pimes tindre accés a moltes eines que abans es consideraven pròpies únicament de les grans empreses. També la gestió del personal i les opcions de flexibilitat i motivació dels empleats s'universalitzen: independentment del sector i la grandària de les companyies, es comencen a automatitzar processos, flexibilitzar horaris, oferir altres formes retributives… totes les empreses podran beneficiar-se de les innovacions en el camp dels recursos humans i tindre la possibilitat d'accedir a eines econòmiques i senzilles d'utilitzar.

Donar-li la volta al ‘blurring’

Si bé l'efecte difús entre la vida personal i la laboral és un clar problema dels nostres dies, hi ha certs hàbits associats a l'oci que es poden instaurar en la rutina laboral i que milloren la productivitat i la motivació dels empleats. Per exemple, el gaudi de demanar menjar en la pausa del mig dia és cada vegada més habitual en les oficines, una pràctica que era comuna majoritàriament en els moments d'oci. Les empreses introduiran xicotets incentius per a adoptar aquests hàbits, motivar als empleats i ajudar-los a optimitzar els seus temps.

Universalització del salari flexible

Igual que la innovació tecnològica està arribant a totes les companyies, independentment de la seua grandària i sector, les opcions de flexibilització de salari s'han estés per pràcticament tot el teixit empresarial. Seran cada vegada més les empreses les que oferisquen als seus treballadors la possibilitat de decidir les seues formes de retribució (triar una única quantia bruta o opcions de Tiquet *Restaurant, transport, bons guarderia...), amb processos molt més automàtics i senzills, perquè és ja una clara preferència per als empleats i, per tant, un avantatge competitiu per a les empreses a l'hora de trobar i retindre talent.

Programes de benestar en l'empresa

Estranya és ja la companyia que no entén el valor i potencial del seu equip humà. Si s'han comprés les confluències entre el món laboral i el personal dels empleats, s'infereix que l'empresa es veu reforçada quan els treballadors estan còmodes i motivats. Gradualment, els directius estan assumint part de la responsabilitat del benestar del seu equip, i s'apostarà per programes i accions per a millorar els seus hàbits, les relacions interpersonals i l'ambient en l'oficina, a fi d'aconseguir un equip incentivat i productiu.

Els departaments de recursos humans han de seguir el ritme a la digitalització i als nous estils de vida de les persones, i moltes empreses començaran a fer-ho ara, quan ja tants departaments estan implementant canvis, per a acabar de crear una organització integral. Les entitats seran realment competitives quan aconseguisquen optimitzar la gestió del personal i oferir al seu capital humà una millora en les seues condicions per a poder exercir el seu treball.

Consulta la notícia original ACI

96 178 22 15
C/ Drassanes S/N
46440 - Almussafes
(Valencia)
almussafes_iso@gva.es