Entrar


Deu habilitats dels professionals del futur

Drons, cotxes autònoms, internet de les coses, blockchain, realitat augmentada i altres tecnologies estan perfilant un ecosistema laboral i humà VUCA (volàtil, incert, complex i ambigu) radicalment diferent al viscut fins al moment. Segons l'informe “El futur dels treballs 2018”, publicat pel Fòrum Econòmic Mundial, els avanços tècnics generaran noves ocupacions de qualitat per als quals més de la meitat dels treballadors hauran de millorar les seues habilitats. En uns casos es tracta d'habilitats tecnològiques, però les ocupacions del demà també requeriran manejar una sèrie de competències i habilitats “blanes” imprescindibles per a exercir el lideratge exponencial i en el desenvolupament del qual el *coaching contribueix decisivament, ja que acompanya a les persones cap al descobriment de potencialitats a partir de l'enteniment dels canvis en l'ecosistema i en un mateix.

Aquests professionals del coneixement se situen en qualsevol posició jeràrquica i es caracteritzen per la innovació i la flexibilitat, condicions idònies per a treballar en els nous temps i que, per tant, seran altament demandats. Els treballadors més demandats del futur més immediat posseeixen destreses especials per a l'adopció de noves tecnologies, l'optimització de l'acompliment i els resultats, així com una gran capacitat d'adaptació als canvis. Els líders d'aquest nou entorn VUCA posseeixen, a més, una especial habilitat per a co-crear en un entorn virtual amb equips multiculturals dispersos. Són perfils que aglutinen deu habilitats molt definides:

  •     Adaptabilitat a diferents contextos i entorns
  •     Creativitat, innovació, inventiva, capacitat de produir idees
  •     Col·laboració i motivació
  •     Alfabetització digital i comprensió de com i per què funcionen les tecnologies digitals
  •     Capacitat d'aprenentatge i resolució de problemes desconeguts en diferents contextos
  •     Consciència del valor de l'accés obert a la informació
  •     Capacitat permanent d'experimentació i aprenentatge formal i informal
  •     Capacitat per a utilitzar eines per a resoldre diferents problemes.
  •     Competència per a crear xarxes de coneixement horitzontals
  •     Absència de temor al fracàs

Mentre que els treballadors de les generacions I o *millennials, nascuts entre 1981 i 1999 aproximadament, han crescut i integrat aquest canvi permanent i l'aprenentatge continu, les generacions anteriors hauran d'adaptar-se a aquesta mentalitat i a col·laborar amb professionals que ja compten amb aquestes habilitats en el seu ADN.

Al contrari del que poguera pensar-se, no posseir aquestes destreses no significa l'expulsió del mercat laboral, ja que poden adquirir-se i entrenar-se independentment de l'edat, que es forme part d'una generació o una altra. Adquirir habilitats interpersonals, potenciar la presa de decisions, millorar l'autogestió o la intel·ligència emocional són algunes de les facetes sobre les quals treballa el coaching professional, per aquest motiu cada vegada més organitzacions demanden serveis de coaching executiu no sols per als líders d'equip, sinó per a la totalitat dels empleats. Així, gràcies al caràcter facilitador del *coaching, les persones tenen la possibilitat de transformar-se i ser capaces de desenvolupar-se –i fins i tot liderar- en els nous entorns laborals.

A l'hora de decantar-se per un servei de *coaching des d'ICF España, la filial espanyola de la *International *Coach *Federation (ICF), consideren fonamental recórrer a professionals experts amb formació acreditada. “Les claus per a encertar amb el professional de *coaching són formació específica i competències gràcies al reciclatge continu, l'experiència i el respecte a un codi ètic”, afirma Cris Moltó, presidenta d'ICF.

Els professionals certificats com ACC (Associate Certified Coach), PCC (Professional Certified Coach) i MCC (Màster Certified Coach) –certificacions que poden proporcionar-se digitalment per a verificar-se i contrastar-se en temps real- garanteixen el compliment d'uns requisits mínims per a l'exercici d'un coaching professional de qualitat capaç d'acompanyar al *coachee en un nou entorn replet de reptes.

Consulta la notícia original AQUI

96 178 22 15
C/ Drassanes S/N
46440 - Almussafes
(Valencia)
almussafes_iso@gva.es