Entrar


El comerç electrònic continua liderant la generació d'cupació

Randstad, l'empresa de recursos humans número 1 a Espanya i en el món, ha realitzat un estudi sobre la previsió de contractació per a les rebaixes d'estiu, que inclou els contractes extra que es realitzaran per aquesta campanya durant els mesos de juliol i agost en els sectors de comerç i transport i logística. En els últims anys, la contractació durant aquest període s'ha vist afectada per l'auge del consum, especialment del comerç electrònic, un dels principals impulsors de l'augment previst també per a 2019.

Randstad preveu que la campanya de rebaixes d'estiu generarà durant enguany de més de 200.000 contractes, la xifra més elevada de tot el període estudiat. En concret, hi haurà 204.510 contractacions durant els mesos de juliol i agost en els sectors de comerç i transport i logística, fruit de l'augment d'activitat econòmica generada per la campanya de rebaixes d'estiu, on el comerç electrònic té un paper fonamental.

Evolució dels contractes generats en la campanya de rebaixes (2009 - 2019)

Gráfico 1

La contractació durant les rebaixes d'aquest estiu suposa un increment del 7,6% respecte a la campanya de 2018, quan es van signar 190.067 contractes, i tres vegades més que la xifra registrada en 2009, que va registrar 64.445 signatures. El present any se situa com el seté de creixement consecutiu en nombre de contractacions, superant per primera vegada les 200.000 signatures.

Analitzant la sèrie històrica, *Randstad destaca que la contractació amb motiu de la campanya d'estiu ha tingut una tendència de creixement constant, excepte un lleuger descens en 2012 del 5,9%. Des de llavors la xifra no ha deixat de créixer, registrant increments de dos dígits entre els anys 2014-2017, fins a superar el llindar dels 200.000 contractes en enguany 2019.

“Els períodes de rebaixes han sigut tradicionalment positius per a l'ocupació, però en els últims anys encara més, ja que l'increment del comerç electrònic està generant creixements molt notables”, assenyala Luis Pérez, director de Relacions Institucionals de *Randstad. ”La contractació en aquesta època suposa una gran oportunitat per als professionals. Actualment, els perfils més demandats són promotors, dependents i llocs amb perfil comercial, però també es demanden professionals amb competències digitals per a treballar en transport i logística, un nínxol de mercat que està creixent a ritmes de dos dígits, amb reptes per davant com el lliurament en l'última milla o la utilització de *big data per a la previsió de rutes i demandes”.

Totes les regions creixen en contractació

*Randstad també ha tingut en compte la localització a l'hora d'analitza el comportament del mercat laboral en la campanya de rebaixes. Les previsions revelen que totes les regions incrementen el nombre de contractacions durant les rebaixes d'estiu d'enguany. Les comunitats que experimentaran un creixement més acusat seran Cantàbria (11,9%), la Comunitat de Madrid (11,7%) i Castella-la Manxa (10,9%). També registraran increments per damunt de la mitjana nacional (7,6%) les comunitats de Galícia (10,7%), Catalunya (10%), Aragó (9,2%) i la Regió de Múrcia (7,8%).

Contractes realitzats durant la campanya de rebaixes per CCAA

Gráfico 2

Registrant creixements per davall de la mitjana nacional, es troben Canàries (6,6%), Comunitat Valenciana (6,4%), Euskadi (5,6%), Balears (5,3%), La Rioja (5,1%) i Astúries (5%). Tanquen la llista amb els increments més discrets Castella i Lleó (4,6%), Andalusia (4,5%), Extremadura (2,8%) i Navarra (0,3%).

En termes absoluts, Andalusia és la regió on més contractes se signaran durant la campanya de rebaixes, amb 37.720 incorporacions. Li segueixen Catalunya (34.410), Comunitat Valenciana (25.380) i la Comunitat de Madrid (25.270). *Randstad destaca que el 60% dels contractes que es realitzaran durant la campanya de rebaixes serà aquestes quatre comunitats autònomes. D'altra banda, Extremadura (3.420), Cantàbria (3.080), Navarra (2.690), i La Rioja (1.030) són les comunitats autònomes que registraran menys contractes.

A nivell provincial, és destacable que les que experimentaran un creixement més rellevant respecte a l'any anterior seran les de Toledo (15%), Huesca (14,2%), Guadalajara (12,5%) i Barcelona (12,2%). Les províncies de Cadis (-2,8%) i Palència (-3,3%) seran les úniques a Espanya a experimentar caigudes en la contractació respecte a l'any anterior mentre que Castelló, Girona (totes dues amb 3,2%) i Badajoz (1,1%) registraran els increments més discrets.

El comerç electrònic continua liderant la generació d'ocupació

La campanya de rebaixes d'estiu en un de les principals fites de l'any en el que a contractació es refereix. El període estival, ja de per si mateix dinàmic quant a generació de treball, es veu esperonat per les rebaixes, una fita que té com a principals motors de l'ocupació el sector comercie i transport i logística, sobretot en els últims anys, derivat de l'increment del comerç electrònic.

Aquesta nova tendència de consum no solament repercuteix en els hàbits de compra, que influeix de manera directa en la dinamització del mercat laboral i modifica les necessitats de contractació, sinó que a més suposa una adaptació dels professionals a noves habilitats digitals, independentment del sector en el qual operen. La digitalització i *robotización del mercat de treball estan arribant a totes les ocupacions, i cada vegada són més les companyies que necessiten de professionals amb coneixements digitals i formació especialitzada.

Els perfils lligats a aquests sectors més requerits durant la campanya de rebaixes, com a empaquetadors, *carretilleros, mossos de magatzem, transportistes, comercials, professionals d'atenció al client i *contact *center, seran els més demandats durant aquests mesos, especialment valorats si compten amb competències digitals. Les empreses buscaran en aquests professionals capacitats i característiques entre les quals destaca l'experiència, per a una ràpida adaptació al lloc de treball.

No obstant això, l'experiència i una adaptació eficient no són els únics requisits per a accedir a una ocupació durant aquesta campanya. Les rebaixes són una època d'intensa activitat, on l'actitud dels candidats influeix, en moltes ocasions, més que l'aptitud. És a dir, una bona predisposició al treball és fonamental, més encara en els llocs de treball on és necessària l'atenció al públic.

Consulte la informació original ACI

96 178 22 15
C/ Drassanes S/N
46440 - Almussafes
(Valencia)
almussafes_ad2@gva.es