Entrar
Gran fita per a l'ocupació femenina

Com sol ser habitual març és el mes en què l'ocupació comença la seua fase ascendent. El mercat laboral endinsa, doncs, en els mesos bons per a les contractacions. Encara que la Setmana Santa quede lluny, les altes temperatures han fet que la temporada turística s'avance més del normal i que l'hostaleria haja creat més de 57.000 llocs de treball durant el mes de març. Però a més, i com ja sabem, quan hi ha eleccions l'ocupació pública creix més del normal, situant-se en aquest últim any en més de 80.000 nous treballadors en aquest sector.

D'acord amb les dades proporcionades pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, l'atur el mes de març ha disminuït en més de 33.000 persones (presentant la pitjor dada des de 2014), deixant el nombre d'aturats inscrits en les oficines del Servei Públic d'Ocupació Estatal (*Sepe) en els 3,25 milions. A més, com a dada més important, hem guanyat 155.000 nous cotitzadors a la Seguretat Social, deixant el nombre d'afiliats per damunt dels 19 milions, 541.000 més que en el mateix mes de l'any 2018. A part del bon comportament de l'hostaleria, hem de destacar la millora que va demostrant la construcció, mes a mes, creant quasi 15.000 noves ocupacions.

Però si hi ha una dada que m'agradaria destacar és el rècord de dones afiliades a la Seguretat Social en la sèrie històrica, situant-se en 8.835.018, és a dir, el 46,3% del total d'afiliacions. Recordem que el nombre de dones amb estudis superiors són majoria (no solament a Espanya, sinó en la majoria dels països europeus); no obstant això, tradicionalment, hem sigut els homes els qui hem tingut la major taxa d'ocupació.

En principi, és un bon símptoma que reflecteix alguns canvis, però cal continuar aprofundint en la qualitat d'aquests treballs. Recordem que les dones treballen en sectors on es guanya menys, tenen llocs amb menor retribució, treballen menys hores (tenint, en alguns casos, manca de suplements salarials) i són les més exposades a cobrar el Salari Mínim Interprofessional. A més, El 70% de les persones amb un treball parcial involuntari són dones, la qual cosa fa de l'ocupació a temps parcial a Espanya una forma d'ocupació fonamentalment femenina.

A més, el rol de cuidadora sol recaure en la dona més que el de cuidador en l'home.

La maternitat i les responsabilitats familiars (tant ascendent com descendent), obliga en molts casos a tindre dobles jornades laborals (una d'elles quan sale de la seua jornada laboral remunerada; i una altra, no retribuïda, dedicada principalment a les tasques de la llar i a cura de les persones dependents). El 95% de les excedències per fills o cura ho agafen les dones. La maternitat, en alguns casos, discrimina, i per això els permisos de maternitat/paternitat podrien permetre que es vagen eliminant els rols de gènere que poden estar perjudicant les dones.

Precisament, fa uns dies va entrar en vigor l'ampliació a huit setmanes del permís de paternitat a Espanya (retribuïdes al 100% i *intrasferibles), que serà efectiva per a tots els naixements que es produïsquen des d'aqueixa data, tal com es recull en el Reial decret llei recentment aprovat pel Governs de mesures urgents per a la garantia de la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes en l'ocupació i l'ocupació, i que ha sigut convalidat per la Diputació Permanent del Congrés.

El permís de paternitat s'ampliarà de forma progressiva: s'elevarà a huit setmanes en 2019; a dotze en 2020 i a setze en 2021, igualant-se així al de maternitat.

Una vegada equiparats, les sis primeres setmanes posteriors al part seran obligatòries i ininterrompudes, i les deu restants que tindrà cada progenitor seran a distribuir fins que el bebé complisca un any.

Sempre convé recordar que a Espanya hi ha més de 600.000 empleades de la llar i una de cada tres no té contracte (cada vegada hi ha més persones emprades de més de 60 anys) i que, a l'hora d'analitzar les dades d'atur i la seua possible projecció cal tindre en compte que l'any passat la Setmana Santa, que sol suposar un impuls de l'ocupació en els sectors més turístics, es va celebrar al març, mentre que aquest 2019 es trasllada la festivitat a abril, per la qual cosa esperem que es mantinguen les taxes d'ocupació.

Si bé, continuen sent necessàries per a reduir la precarietat i millora de la qualitat en l'ocupació.

Pot consultar la notícia original AQUI

96 178 22 15
C/ Drassanes S/N
46440 - Almussafes
(Valencia)
almussafes_ad2@gva.es