Entra si ja estàs registrat/da


Els beneficiaris de l'ingrés mínim cobraran més si troben una ocupació

29/09/2022

Nova volta de rosca a l'Ingrés Mínim Vital (IMV) quan porta ja més dos anys en marxa. A partir de 2023 els beneficiaris d'aquesta ajuda podran cobrar un plus si accedeixen a una ocupació que els permetrà augmentar la seua quantia fins a un màxim de 17.000 euros anuals. El Consell de Ministres va aprovar aquest dimarts el reglament d'incentius a l'ocupació que pretén impulsar la incorporació dels perceptors d'aquesta renda al mercat laboral i evitar, així, que caiguen en el parany de no buscar treball o incrementar els seus ingressos per temor a perdre la seua prestació o veure reduït el seu import.

Encara que el IMV ja és compatible amb l'ocupació, fins ara aqueix treball actuava com a retallada d'aquesta ajuda (és a dir, el salari rebut se li restava). Però a partir de gener, que és quan entrarà en vigor, una millora en la seua vida laboral actuarà com un increment de la seua renda, ja que es garanteix que si el perceptor troba ocupació, augmenta les hores o millora el seu salari, sempre guanyarà més que si no ho fera.

Com es calcula la seua quantia? El mètode és complex i per això en les pròximes setmanes el Ministeri de Seguretat Social llançarà un simulador en línia perquè els beneficiaris puguen calcular quant podrien cobrar en cas que troben una nova ocupació o amplien les hores del seu contracte, perquè vegen que sí que els compensa.

Múltiples casuístiques

El que fa l'incentiu a l'ocupació és que una part de l'augment dels ingressos salarials no compte a l'hora de computar el IMV, la qual cosa suposa que en la pràctica per cada euro que guanye dels ingressos del treball obté més renda que abans. La millora actua de manera gradual i és més intensa per a donar suport als increments de salaris inicials així com que és major per als quals passen de la inactivitat a l'activitat, mentre que es va moderant a mesura que el perceptor millora els seus ingressos del treball.

La quantia depén per tant de tres factors. En primer lloc, la composició de la llar: serà major en els quals hi haja menors i, a més, es fa un tractament especial a famílies monoparentals i aquelles en les quals convisquen persones amb *discapacitad. En segon lloc, l'incentiu varia en funció de l'increment salarial, de manera que es bonifica el 100% dels ingressos de treball que arriben fins al 60% de la renda garantida; és a dir, per cada euro que guanya el perceptor rep un euro més de renda disponible. A partir d'uns ingressos laborals per damunt del 60% de *IMV, l'incentiu se suavitza i es rep entre un 20% i un 40% més. Finalment, la quantia dependrà també del tipus de moviment laboral: serà major per a les persones que estaven fora del mercat laboral i una mica menor per a les quals ja estaven treballant.

Així, per exemple, una persona que viu sola i rep 5.899 euros d'ingrés mínim, si troba un treball amb uns ingressos de 1.000 euros, aquest salari es bonifica al 100% i guanyaria 6.899 euros a l'any. Si en lloc de 1.000 euros, guanyara 4.500 en el seu treball, rebria un total de 9.727 euros anuals.

100.000 beneficiaris

A més, l'incentiu es manté fins i tot quan l'augment dels ingressos salarials supera el 100% de l'ingrés mínim, encara que de forma cada vegada més minvant, fins que acaba quan l'increment d'ingressos aconsegueix 1,7 vegades la prestació, per la qual cosa el màxim que podria rebre una persona seria prop de 17.000 euros anuals, més que el salari mínim.

Els futurs beneficiaris no han de sol·licitar aquesta nova ajuda, sinó que es calcula d'ofici. Malgrat que entra en vigor al gener, els primers ho cobraran a mitjan 2023 i ho rebran durant un any. En la següent revisió, només es tornarà a aplicar si el perceptor ha incrementat de nou els seus ingressos salarials, amb la finalitat d'animar-li a continuar millorant la seua situació d'inclusió.

El Ministeri de Seguretat Social estima que un de cada cinc llars puga veure's beneficiat per aquests incentius, és a dir, entorn de 100.000 famílies, i que aquesta mesura no tindrà cap cost fiscal, sinó més aviat tot el contrari, que puga fins i tot recaptar ingressos, ja que el *IMV es redueix en treballar i a més augmenta les cotitzacions. És més preveuen que per cada euro d'incentiu es podrà recaptar entre 1 i 3,5 euros.

Consulta la notícia original ACI

96 178 22 15
C/ Drassanes S/N 46440 - Almussafes
(Valencia)
desarrollolocal_emp@almussafes.org