Entrar


Positivisme en el final d'any: el sector TIC acaba 2019 en creixement i amb previsió de continuar contractant

El sector TIC es presenta en aquest final de 2019 com un dels més dinàmics i estratègics de l'economia espanyola. Malgrat manifestar signes d'alentiment en el mes de novembre passat, l'últim informe TIC Monitor revela un important repunt al desembre, la qual cosa demostra la gran robustesa dels serveis digitals front altres activitats terciàries.

Segons aquest baròmetre mensual elaborat conjuntament per l'empresa especialista en solucions digitals *VASS i el Centre de Predicció Econòmica *CEPREDE, les xifres de negoci de les empreses dedicades a la consultoria informàtica mitiguen les alarmes que van saltar el mes passat (que batien el seu pitjor registre des d'abril de 2017, amb un creixement interanual de solo el +0,1%) i registren una magnífica dada de creixement interanual de facturació: +10,1%. Malgrat això, les previsions generals de tancament de l'any estan en una forqueta del 5-6%, lleugerament per davall del +6,8%, amb el qual acabara 2018.  

Això, unit al context d'incertesa econòmica que es viu en aquests dies, sembla haver fet mossa en els empresaris, que rebaixen les seues expectatives d'activitat per als tres pròxims mesos i es mostren més cauts. Així, l'indicador de clima empresarial cau 21,5 punts respecte a TIC Monitor de novembre (quan se situava en +46,9 punts) i se situa en +25,4 en una escala de +/-100. Així i tot, el 62,7% de les empreses del sector és optimista (enfront del 37,3% que percep un empitjorament) i les companyies espanyoles mantenen encara un diferencial positiu de 19 punts amb les seues homòlogues europees.

Pel que fa a l'ocupació, tant la demanda de talent especialitzat com les expectatives de contractació, incrementen les seues xifres en aquest baròmetre mensual, “la qual cosa reafirma que estem davant un sector de futur i amb una proposta de valor sostenible per al conjunt de la societat”, indica Antonio Rueda, director de *VASS *Research, responsable del baròmetre i professor del Departament d'Estructura Econòmica i Economia del Desenvolupament de la *UAM.

Quant a la demanda de talent, l'indicador mostra un creixement interanual del +4,7%, la qual cosa significa que manté el seu dinamisme amb 24 mesos consecutius de creixement entre el +4,5% i el +5%.  

[Gràfic TIC]

De manera paral·lela, les expectatives de creació de llocs de treball a curt termini també reflecteixen una important pujada respecte a novembre, passant d'una puntuació de +19,2 a +42,9 punts (en una escala de +/-100). Això significa que el 71,5% de les empreses espanyoles esperen crear ocupació neta en els pròxims tres mesos, enfront del 28,5% que són pessimistes sobre aquest tema.  

Per a Antonio Rueda “les activitats fonamentades en les tecnologies de la informació aborden el canvi de cicle des d'una posició de major fortalesa que la resta”.  “Segons les nostres previsions per a 2020, el volum d'activitat en l'àmbit dels serveis TIC creixerà entre el 4% i el 4,5%, la qual cosa suposen registres molt superiors als que, en mitjana, s'espera per al conjunt de l'economia”, conclou.

Consulta la notícia original ACI

96 178 22 15
C/ Drassanes S/N
46440 - Almussafes
(Valencia)
almussafes_iso@gva.es