Entrar


Un 2019 històric a la contractació de persones amb discapacitat

 

Segons Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco: "Continua la tendència alcista iniciada en 2012, amb dades positives que són reflex d'un mercat laboral més inclusiu, en el qual es consolida la voluntat de les empreses, no sols de complir amb una llei, sinó de generar entorns diversos com a sinònim de competitivitat".

Així mateix, afig que: “es tracta sens dubte d'una xifra a celebrar, que allunya a les persones amb discapacitat d'estigmes tan arrelats com la inactivitat i la dependència”.

Font: Elaboració pròpia a partir dades SEPE

No obstant això, cal ressenyar que la contractació s'ha incrementat en 2019 un 1%- el mateix percentatge registrat per a la resta de la població-, tractant-se de la xifra més baixa que s'anota des de 2012.

Segons Mesonero: “sembla que l'economia espanyola aguanta l'alentiment, però hem d'estar preparats per a cicles econòmics negatius, de manera que no s'acarnissen amb els de sempre i les persones amb discapacitat tornen a ser les més afectades. És vital professionalitzar i dotar de rigor a les estratègies de Diversitat & Inclusió, que aposten per processos de selecció per competències en els quals no hi haja lloc a la discriminació”.

Un major rigor a les estratègies de Diversitat & Inclusió

En els últims anys s'ha generat molt de diàleg, les empreses han manifestat un compromís obert amb la Diversitat & Inclusió, però sembla que s'han quedat ací. Ha arribat el moment de fer un pas més, prendre més de debò el concepte de Diversitat & Inclusió com a aliat per a la seua sostenibilitat i per a reduir la desigualtat social. Per a això, les companyies han de començar a dotar de certa coherència, precisió i practicitat a un concepte abstracte que s'ha tractat des de la intangibilitat, incorporant, a l'agenda empresarial ítems clau com la unicitat, igualtat, equitat o sentit de pertinença.

D'altra banda, durant aquest any serà fonamental eixir de l'estancament en la fase de canvi cultural en les empreses, que han d'avançar del teòric a la gestió, amb la posada en pràctica d'estratègies de diversitat reals que donen maduresa al projecte. Per a això, serà fonamental que les empreses perden la por d'actuar en una societat polaritzada, actuant amb convicció, conscients que és positiu, no sols per als interessos de l'empresa, sinó també per a la societat en general.

Segons Francisco Mesonero: “resultarà fonamental despullar de tota ideologia al concepte de diversitat, creant un model i una visió empresarial basats en valors universals, en la dignitat de totes les persones i en el bé comú”.

El directiu conclou que:” la desigualtat i l'exclusió seran aspectes clau en l'en el marc de l'Agenda 2030 i l'any 2020 hauran d'identificar-se projectes i accions per a reduir l'exclusió i abordar de manera operativa situacions de desigualtat en el context empresarial”.

Fer el salt a l'empresa ordinària: el gran repte

Malgrat l'avanç en la contractació, advertim que, novament, la modalitat predominant de contractació és el Centre Especial d'Ocupació, és a dir, entorns protegits formats per un 70% de treballadors amb discapacitat, com a mínim, i dissenyats específicament per a les persones amb discapacitat.

Hui dia, la legislació estableix que els Centres Especials d'Ocupació (CEE) han de constituir, sempre que siga possible, un trampolí cap a l'empresa ordinària, aquella en la qual la persona amb discapacitat exerceix un lloc de treball en un entorn convencional en el qual aporten el seu talent i competències com qualsevol altre professional. No obstant això, hui dia, aquesta modalitat s'està convertint en una fi, en lloc de constituir un mitjà. De fet, un 71% dels contractes signats per persones amb discapacitat en 2019 -83.408 dels 117.818- van tindre lloc en l'àmbit protegit.

En aquesta línia, *Mesonero comenta que: “les xifres reflecteixen que els CEE, un sistema de protecció necessari i transitori, constitueixen en la pràctica en una mesura finalista. D'aquesta manera, encara que s'incrementa la participació de les persones amb discapacitat en l'ocupació, no s'avança prou en la normalització de la discapacitat en la nostra societat. És en l'empresa ordinària on el concepte inclusió aconsegueix la seua plena coherència, passant la discapacitat passa a un segon pla i prevalent el talent i les competències professionals”.

Finalment, el directiu conclou que: “continuen faltant indicadors quantificables i objectius de trànsit cap a l'ocupació ordinària, que garantisquen el caràcter transitori dels CEE, en els casos en els quals siga possible”.

La Intel·ligència Artificial sí, però amb anticipació

Més del 60% treballadors amb discapacitat treballa en posicions mecanitzables

L'avanç de la Intel·ligència Artificial és ja un fet constatable. Segons un recent informe de de el Fòrum Econòmic Mundial, en 2025 hi haurà més màquines intel·ligents treballant que persones. Sense negar l'indubtable caràcter positiu d'aquests avanços, cal preguntar-se com afectaran els treballadors de menor qualificació, entre ells les persones amb discapacitat, el nivell formatiu de la qual encara dista considerablement de la mitjana, com així demostren les següents dades de INJUVE i CERMI:

Font: Informe Joves amb Discapacitat i ocupació (INJUVE i CERMI)

Segons una estimació realitzada sobre la base de l'últim informe del SEPE “L'ús de les persones amb discapacitat”, més del 60% dels treballadors amb discapacitat exerceix actualment alguna posició susceptible de ser mecanitzada. Aquest fet ens condueix a una inevitable reflexió: és de vital importància acompanyar a les persones amb qualsevol mena de discapacitat en aquest salt tecnològic, amb recursos específics que garantisquen la seua adaptació a un mercat canviant i que es *tecnologiza a pas de gegant.

En aquesta línia, “la transformació no ha d'anar en la línia de substituir persones per tecnologia, sinó de formar a les primeres en els processos tecnològics, potenciant les habilitats més humanes com a valor afegit. Han d'estructurar-se espais per a l'anàlisi i la posada en acció, a través, entre altres, de polítiques actives d'ocupació que equiparen la formació de les persones amb discapacitat amb les de la resta dels professionals, capacitant-les per a ocupacions emergents a través del reforç de les competències digitals”

Pot consultar la notícia original ACI

96 178 22 15
C/ Drassanes S/N
46440 - Almussafes
(Valencia)
almussafes_ad2@gva.es