Entrar


Volta a l'activitat: deu consells per a cuidar de la salut i el benestar teletrabajando

“Canviar l'oficina per una zona de la casa requereix establir unes certes condicions d'espai, equipament i organització amb la finalitat de minimitzar els riscos per a la salut”, explica el doctor Maset, metge de Cinfa.

És important mantindre una postura adequada i moderar la fixació prolongada de la vista en la pantalla

La irrupció de la pandèmia de covid-19 en el món ha suposat la generalització i l'adopció de noves mesures de protecció en l'àmbit laboral, com la distància de seguretat i l'ús de màscara, i de nous models, com el teletreball, una alternativa que ha crescut exponencialment en els últims mesos. De fet, en 2019, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), a Espanya només el 4,8% de les persones ocupades feia el seu treball mitjançant aquesta fórmula, mentre que durant les primeres setmanes del confinament, el percentatge va augmentar fins al 34%, segons mostra un estudi realitzat per l'IVIE, Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques, sobre la base d'enquestes i dades de l'INE.

“Canviar l'oficina pel saló de casa de forma tan precipitada pot brindar avantatges, però també requereix establir unes certes condicions d'espai, equipament i organització per a evitar riscos per a la salut”, explica el doctor Julio Maset, metge de Cinfa.

És important mantindre una postura adequada per a evitar l'aparició de dolors musculars i articulars en coll, cervicals, esquena, nines i cames. També la fixació prolongada de la vista en la pantalla sol comportar fatiga visual, mentre que el sedentarisme derivat de passar moltes hores davant de l'ordinador afecta igualment al nostre benestar.

A això, s'afigen els problemes psicològics fruit de les dificultats per a compaginar vida personal i laboral, que el tancament dels centres escolars va incrementar, a més, durant diversos mesos. Per a l'expert de Cinfa, “des de març, està sent molt complexa la conciliació de la cura de persones majors o fills amb el treball, per les interrupcions contínues i les dificultats per a compartir espai i fins i tot l'ús de l'ordinador”.

L'estrés de les tecnologies

També el desconeixement de la pròpia tecnologia o les dificultats tècniques per a dur a terme les nostres tasques poden desencadenar ansietat i derivar en problemes com el *tecnoestrés laboral. Com explica el doctor Julio *Maset, “en l'ocupació presencial, quan no es coneix una eina informàtica o aquesta falla, podem recórrer al company o departament indicat. Però trobar-se a casa sobtadament, sense suport immediat i unit a la vida laboral únicament per la tecnologia, pot ser una important font d'ansietat. Per això, des que es va iniciar la pandèmia, el *tecnoestrés ha cobrat més rellevància entre els treballadors, a causa d'un major desajustament entre la necessitat d'usar les tecnologies en el lloc laboral i els recursos, coneixement o temps disponibles”.

A això, s'uneix l'exigència actual d'un ús continuat del mòbil, ordinador, tauleta o correu electrònic, que, ara més que mai, s'estén fora de l'horari de treball. Ja en 2017, set de cada deu espanyols al·ludien a la impossibilitat de desconnectar per a explicar per què les noves tecnologies incrementaven el seu nivell d'estrés, segons el VII Estudi *CinfaSalud “Percepció i hàbits de la població espanyola entorn de l'estrés”.

“Tampoc hem d'oblidar que el *tecnoestrés ha creuat l'àmbit laboral i ha ocupat l'escolar. Les classes online, els conflictes quan l'ordinador familiar és compartit o la connexió a Internet no és bona, la incertesa de com serà el següent el curs o els exàmens són factors que fan que aquest tipus d'estrés s'haja aguditzat entre franges d'edat més primerenques”, insisteix l'expert de *Cinfa. Per tot això, i amb la finalitat de minimitzar la petjada que aquesta situació puga estar deixant en la nostra salut, des de *Cinfa recomanen posar en pràctica diverses mesures encaminades a aconseguir un teletreball saludable.

Deu consells per a cuidar-te quan treballes o estudies des de casa:

  • Organitza bé la teua rutina laboral o d'estudi. Estableix uns horaris regulars començant i acabant d'estar enfront de l'ordinador a la mateixa hora, però amb una certa flexibilitat.
  • Separa el teu espai de treball. En la mesura que siga possible, habilita un espai més o menys ampli i el més aïllat possible de la resta de la casa per a treballar. És preferible que aquest lloc siga tranquil, dispose de llum natural i es trobe lluny de les fonts de soroll. Procura que els temps d'ús dels dispositius, si són compartits, siguen clars per a evitar interrupcions.
  • Cuida l'ergonomia del teu mobiliari. La taula, que siga prou ampla i estiga elevada entre 65 i 68 cm. Cerca la cadira de la casa que s'adapte millor a la taula i, encara que l'ideal és que siga regulable i que compte amb cinc suports rodants en el sòl, reposabraços i suport inclinable, l'important és que la teua postura siga la més còmoda i ergonòmica.
  • Adopta una bona postura en treballar. Ajusta el respatler de la cadira perquè la teua esquena es mantinga alçada i es forme un angle recte amb les teues cuixes, així com entre el teu braç i avantbraç. Si disposes d'ell, usa un reposapeus antilliscant i procura no encreuar les cames. El teclat i el ratolí han de permetre't treballar en una postura còmoda, que no et canse els braços o mans. Quan notes engarrotament muscular, recorda't d'alçar-te i fer algun exercici d'estirament.
  • Protegeix la teua visió amb una pantalla adequada. La pantalla ha d'estar situada a uns 40-55 centímetres de distància dels teus ulls i la imatge ha de ser nítida i no emetre centellejos, parpellejar o vibrar. Procura no estar assegut enfront d'una finestra, ja que pot fer difícil l'adaptació ocular a la lluentor de la pantalla.
  • Cuida la il·luminació en el teu entorn de treball. Si és possible, opta per llum natural que, si és insuficient, pots complementar amb llums.
  • Mantingues l'habitació on treballes ben climatitzada. Que estiga ben ventilada i a una temperatura agradable.
  • Realitza pauses breus de manera regular per a alleujar la tensió muscular. Les pauses curtes i freqüents són preferibles enfront de les llargues i espaiades, ja que, una vegada que s'ha aconseguit l'estat de fatiga, és més difícil recuperar-se. No dediques aquests intervals a llegir o a consultar el mòbil, sinó a descansar la vista i caminar una mica per a desentumir-te i a realitzar estiraments. A més, programa les pauses de l'esmorzar o el berenar, evitant picar cada vegada que realitzes un descans.
  • Descansa la vista de manera periòdica. Recorda't de parpellejar amb freqüència mentre treballes i de realitzar descansos de cinc a deu minuts cada hora d'esforç visual; et permetrà realitzar exercicis beneficiosos per a la salut com girar els ulls de dalt a baix i de dreta a esquerra.
  • Desconnecta després d'acabar de treballar. Intenta no prolongar l'horari de treball durant la nit o el cap de setmana: desconnecta del correu i el telèfon de treball i dedica temps a la teua família, oci o a tu mateix. Una manera estupenda és programar una activitat física diària per a evitar que el teletreball et porte al sedentarisme.

Consulta la notícia original ACI

96 178 22 15
C/ Drassanes S/N
46440 - Almussafes
(Valencia)
almussafes_iso@gva.es