Anar al contingut principal

7 errors a l'hora de contractar talent tecnològic i com solucionar-los

06/11/2023

Encara que el nostre país compta amb una de les majors taxes d'especialistes tecnològics entre els estats de la UE, amb un 82%, existeixen 200.000 llocs de treball vacants que necessiten d'aquests perfils tècnics.

Així es recull en l'Índex de Talent Digital de 2022 presentat per la Fundació Vass en col·laboració amb la Fundació Universitat Autònoma de Madrid.

Aquestes dades posen en relleu un problema en la contractació de talent tecnològic a Espanya. Per a llançar llum a aquesta qüestió, Codemotion ha analitzat alguns dels errors més comuns que es cometen en els processos de selecció del sector tecnològic.

Els 7 errors en la contractació de talent IT

Buscar només paraules clau en el currículum. És recomanable no descartar a cap candidat basant-se tan sols en el seu CV. No és segur que no tinguen experiència manejant les tecnologies que es necessiten en el lloc, ja que els desenvolupadors solen aprofundir en diverses àrees i es mantenen al dia de les tendències.

No donar un feedback detallat. Després d'un procés de selecció, rebre un feedback, ajuda als candidats a créixer professionalment. Aquest detall també beneficia a les empreses ja que els *devs intercanvien experiències i consells entre ells, fins i tot a l'hora de buscar treball. De fet, el 49,8%1 dels desenvolupadors utilitza les comunitats IT o la seua pròpia xarxa de coneguts per a trobar noves oportunitats de treball.

No explicar amb precisió projectes i salaris. Els perfils IT reben una mitjana de 24 ofertes d'ocupació per *mes2 i les que no inclouen informació tècnica sobre el projecte, la modalitat de treball o el salari, són descartades a la primera.

No implicar l'equip tècnic. La falta d'implicació de membres de l'equip de IT en els processos de selecció pot portar a una explicació deficient dels requisits tècnics del lloc, o ocasionar que els candidats no troben resposta a temes que els interessen com la metodologia de treball utilitzada, les tecnologies o els projectes en curs. En la pràctica, el 78,4% dels professionals IT prefereix tindre la primera entrevista amb un *CTO o un altre líder tecnològic. Només el 21,6% amb RH.1

Evitar que siga un procés tediós. Durant un procés de selecció, demorar-se massa a donar una resposta pot fer que els candidats perden interés. Els perfiles sènior o especialitzats solen estar molt demandats i, a més de presentar-los una proposta de valor, és recomanable simplificar el procés. Si el procés de selecció consta de més de 3 passos els candidats podrien perdre l'interés.

Donar poca importància a l'atractiu de la teua empresa. Algunes empreses no presten suficient atenció al valor de la diferenciació. Posar en valor la cultura corporativa o els beneficis competitius augmenta l'atractiu de la companyia; així com emfatitzar la innovació i el desenvolupament professional dins de l'equip.

Publicar anuncis en plataformes de reclutament. Aquesta no és la millor manera de captar desenvolupadors, de fet, encara que les plataformes tradicionals solen ser la primera opció de cerca per part de les empreses, només el 32,4% dels professionals tecnològics han sigut contractats a través d'aquesta modalitat. Per contra, quasi un 50% tria esdeveniments i comunitats *IT per a buscar treball.[1]

Set fonaments per a canviar les regles del joc

Per a evitar aquests errors, es plasmen les set claus fonamentals a l'hora de reclutar talent *tech, així com per a aconseguir un ambient laboral sa i estimulant, que promoga el creixement i l'èxit tant dels *devs com de les empreses.

  1. Transparència: fomentar la claredat en cada pas del procés per a establir una confiança duradora en totes dues parts.
  2. Rapidesa: reduir els temps de selecció evitant esperes interminables i sense resposta.
  3. Positivitat: crear una experiència de contractació positiva eliminant l'estrés tant dels candidats com dels reclutadors.
  4. Xarxa de confiança: construir una associació entre devs i empreses que compartisquen els mateixos valors i que es donen suport mútuament.
  5. Diversitat i inclusió: formar equips de desenvolupament en els quals es mesclen talents i perspectives és l'única manera d'aconseguir grans resultats.
  6. Productivitat: l'aplicació dels principis del Manifest vol reduir la rotació, augmentar els beneficis per a l'empresa i per als equips, gaudint d'un major benestar psicològic.
  7. Impuls de la innovació: fomentar la creació de productes i serveis innovadors en un entorn positiu i estimulant.

Consulta la notícia original ACI