Anar al contingut principal

L'afiliació a la Seguretat Social s'aproxima als 21 milions a la fi d'any

12/07/2023

Randstad Research, el centre d'estudis i anàlisis del grup Randstad, ha presentat una nova edició del seu estudi Informe trimestral de prediccions del mercat laboral, que recull i interpreta les principals dades relacionades amb el mercat laboral amb l'objectiu de llançar informació fiable i contrastada.

Randstad Research preveu que continue durant 2023 un escenari de moderació en el mercat laboral. No obstant això, les xifres estimades es mantindran en nivells que superaran als registrats abans de la pandèmia. D'aquesta manera, el volum d'aturats s'incrementarà lleugerament en aquest any, un 0,8%, fins als 3.050.000, després d'un 2022 en el qual es va reduir un 11,8%, registrant-se 3.025.000 persones en aquesta situació. Per part seua, la taxa d'atur es reduirà lleugerament en 2023, tancant l'any en el 12,7%.

Per part seua, el creixement del volum de treballadors ocupats es moderarà, després d'un 2022 caracteritzat per un increment interanual de 3,8%. De cara a la segona meitat de 2023, aquest indicador del mercat laboral experimentarà un augment del 2%, situant-se en una mitjana de 19,4 milions d'ocupats.

“Després d'un 2022 de xifres molt positives quant a mercat laboral, en l'actualitat ens trobem en un escenari de moderació i d'adequació a les circumstàncies normatives i econòmiques”, destaca Valentín Bote, director de Randstad Research.

Prop de 21 milions d'afiliats a la Seguretat Social en 2023

L'estudi de Randstad Research també ha tingut en compte el volum d'afiliats a la Seguretat Social. Durant 2022, la xifra total d'afiliats en la seua mitjana anual per al conjunt de l'any en 20,1 milions de persones, amb una variació interanual del 3,9%. La previsió per al 2023 suggereix un creixement inferior, del 3% interanual de mitjana del curs, que aproximarà la xifra als 21 milions d'afiliats.

Quant als afiliats autònoms, la taxa de variació interanual es va situar en el 0,8% de mitjana en 2022, i es pronostica més estable per als pròxims mesos. Per a 2023 augmentarà lleugerament la xifra d'autònoms, amb un creixement interanual del 0,2%, que mantindrà l'afiliació en 3,3 milions de mitjana anual.

L'evolució de la contractació indefinida

Aquest estudi també ha analitzat l'evolució de l'estructura de contractació, després d'un any de l'entrada en vigor de la reforma laboral. Les novetats procedeixen, principalment, en eliminar el contracte per obra i servei i introduir restriccions addicionals en la contractació temporal. A conseqüència d'aquesta norma, l'activitat econòmica a Espanya, en la seua dimensió laboral, ha hagut d'adaptar-se al nou marc i la comparació amb etapes anteriors ha de tindre en compte aquest canvi estructural.

Un dels resultats més impactants ha sigut el creixement de la contractació indefinida en les seues diferents modalitats, ja que en eliminar-se el contracte per obra i servei –que donava ocupació a aproximadament 1,4 milions de persones de mitjana a Espanya– i restringir-se altres modalitats de contracte temporal, moltes empreses han recorregut a la contractació indefinida, fins i tot per a cobrir necessitats temporals.

Com a conseqüència, el nombre de contractes indefinits s'ha multiplicat per un factor de, aproximadament, 3,5 respecte als anys previs a la reforma, mentre que la contractació temporal ha experimentat una disminució paral·lela.

La reforma laboral ha transformat també la distribució dels contractes indefinits signats, ja que ha augmentat de manera molt substancial la proporció de contractes a temps parcial i, sobretot, de contractes fixos discontinus. En aquest últim cas, es tractava d'una figura contractual amb un pes reduït abans de la reforma i en el conjunt de 2022 la seua proporció es va elevar fins a un 33% de tota la contractació indefinida, ja que es van signar 2,32 milions de fixos discontinus des de gener de 2022. En els primers cinc mesos de 2023 s'han signat 898.000 contractes fixos discontinus, la qual cosa equival al 32,1% dels 2,79 milions de contractes indefinits signats en aquest període.

La reforma de la contractació ha tingut, així mateix, efectes molt significatius quant a la duració dels contractes. En restringir-se tant la contractació temporal, en molts casos s'ha recorregut al contracte indefinit per a cobrir necessitats temporals, la qual cosa ha tingut com a conseqüència l'augment en la mortalitat de la contractació indefinida. En 2019 s'estimava que 4 de cada 10 contractes indefinits no superaven l'any de vida, mentre que després de la reforma estimem que aquesta proporció es pot elevar per damunt del 70%.

Des de l'entrada en vigor de la reforma i fins a maig de 2023 ja s'ha produït un fet molt significatiu: 504.000 persones van signar més d'un contracte indefinit en el mateix mes natural, aproximadament un 7% del total de persones que han signat algun contracte indefinit, la qual cosa reflecteix la proliferació de contractes indefinits amb una duració que es mesura en solo uns dies.

Així i tot, encara sembla prompte per a fer una valoració plena de l'impacte de la reforma de la contractació i en els pròxims mesos es continuaran analitzant diverses qüestions relacionades amb aquesta.

Ajudant a interpretar el món de l'ocupació

L'estudi Informe trimestral de prediccions del mercat laboral és un dels últims estudis publicats per *Randstad *Research qui, des de fa 8 anys, té com a objectiu interpretar el mercat laboral i per tant l'actualitat.

La web de Randstad Research ofereix d'una ullada els indicadors del mercat laboral, com ara afiliats a la Seguretat Social, atur registrat, taxa d'activitat i desocupació, nombre de treballadors actius i ocupats, etc. Magnituds actualitzades i ordenades que a vegades és complicat trobar reunides en un sol lloc.

A més, el portal ofereix interpretació i valoració sobre l'actualitat del mercat laboral, de mà de dashboards dinàmics, webinars sobre l'evolució del mercat i anàlisis mensuals amb la informació conjuntural més rellevant. Tota una labor d'interpretació objectiva destinada a fer intel·ligible una realitat complexa

Consulta la notícia original ACI