Anar al contingut principal

L'hostaleria preveu un estiu de rècord en facturació i ocupació, però amb moderació en el consum

20/07/2023

Els hostalers miren amb optimisme el futur després d'una primera meitat de l'any marcada per la recuperació. El sector espera ara que la temporada d'estiu siga de rècord tant en facturació com en ocupació, afavorida per la fortalesa del turisme internacional amb recuperació de les visites i especialment de la seua despesa associada, segons la patronal Hostaleria d'Espanya.

Així, per als pròxims mesos d'estiu s'espera que el sector seguisca la senda positiva, que podria suposar una pujada de la facturació de fins a un 10% respecte a l'any anterior en què en els principals mesos de la temporada estival ja es van superar les xifres precrisi.

Entorn d'aqueixa pujada tindrà lloc en els restaurants i bars, mentre que en l'allotjament l'increment seria una mica més acusat per estar més directament influenciat pel turisme i l'estacionalitat. L'any anterior ja es produïen en aquest subsector ascensos en els mesos de juliol i agost superiors al 10%.

A més, l'estiu és la temporada en la qual es registra el pic màxim de treballadors i les majors taxes d'ocupació en aquest sector, per la qual cosa es podrien aconseguir els 1,9 milions de treballadors, enfront dels 1,8 milions dels mateixos mesos de l'any anterior. Tot això a pesar que molts bars i restaurants no troben personal per a cobrir les seues vacants.

Malgrat aquesta evolució positiva es comença a notar l'impacte mantingut en el temps de la pujada generalitzada dels preus, afectant la capacitat adquisitiva dels consumidors que donen mostres de contenció en la despesa, que, encara que no serà destacada en la temporada estival, previsiblement serà més notable a partir de setembre.

Dins d'una previsió d'evolució positiva general en totes les CCAA, les illes i litoral mediterrani, juntament amb els destins del nord d'Espanya se situen al capdavant del dinamisme de vendes previstes per a l'estiu.

D'altra banda, les empreses no han recuperat la seua rendibilitat. La millora de resultats s'ha produït per un major volum de vendes i no per la millora dels marges. Els negocis hostalers acumulen els costos que s'està cobrint en part per l'augment dels preus, encara que amb una recuperació lenta dels marges empresarials.

Més 'tardeo'

D'altra banda, s'observa un canvi en els hàbits del consumidor. Així, el consum en bars i restaurants a Espanya és cada vegada més diürn. Així ho mostren les dades del cinqué baròmetre ‘El consum dins i fora de la llar’, realitzat per *Aecoc *Shopperview en col·laboració amb Campofrío i *Frit *Ravich. Segons l'informe, el 39% dels espanyols ha reduït els seus sopars en bars i restaurants per a eixir durant el dia.

Aquesta tendència es trasllada a la resta de formats de consum fora de la llar. Així, el 48% dels espanyols afirma que ha reduït les seues eixides d'oci nocturn i, en canvi, ha incrementat els seus moments de consum en altres franges horàries.

Un dels efectes d'aquest trasllat del consum de la nit al dia ha sigut el creixement dels formats alternatius a l'esmorzar i el sopar. Segons l'informe, el 25% d'espanyols ja opta per consumir en moments com l'aperitiu, el brunch o el afterwork.

Consulta la notícia original ACI