Anar al contingut principal

Les ajudes públiques que necessiten els emprenedors tecnològics

30/10/2023

Som ja molts els que venim avisant del refredament de la inversió privada en l'ecosistema d'emprenedoria tecnològica. En moments com estos, és quan cobra especial importància que existisca una política d'incentius públics de finançament que sustente a l'emprenedor innovador.

No obstant això, no n'hi ha prou amb una estratègia teòrica de suport o amb el mer fet de crear una línia d'ajudes per a startups perquè està de moda, sinó que este tipus d'empreses necessiten uns instruments de finançament a la seua mesura i amb una sèrie de requisits per a ser eficaços i efectius.

Emprenedoria innovadora

Després d'haver analitzat la situació amb detall i després de participar en diversos estudis dels diferents ecosistemes regionals de suport a l'emprenedoria innovadora que existeixen a Espanya, així com d'haver compartit reflexions amb excel·lents i reeixits emprenedors tecnològics, també clients i amics, he comprovat que existeixen una sèrie de necessitats comunes que solen ser garantia d'èxit quan es tenen en compte en els programes públics de suport a les *startups tecnològiques.

Entre les qüestions clau per a l'emprenedor tecnològic, es troben des de l'estabilitat en les convocatòries, que permet planificar i afinar millor la proposta, fins a una correcta comunicació i difusió, que garantisca que els potencials candidats coneguen l'oportunitat.

Per descomptat, també és essencial l'eficàcia en l'avaluació i el compliment dels terminis previstos, així com la transparència respecte als resultats d'aquesta avaluació, tant per als que resulten adjudicataris com per als que no, de manera que servisca d'aprenentatge per a propostes molt més encertades i millor dirigides en anys successius.

També és molt valorada l'agilitat administrativa i que la plataforma de sol·licitud i seguiment de les ajudes resulte intuïtiva i de fàcil ús, de manera que la consecució d'este finançament no supose un treball extra per a este tipus d'empreses de molt reduïda grandària que necessiten concentrar els seus recursos i temps a desplegar la seua activitat. Així mateix, és molt apreciada la possibilitat d'interactuar amb un interlocutor de l'administració que aclarisca els dubtes que puguen sorgir durant el procés.

Però sens dubte, l'aspecte essencial perquè un programa públic de finançament per a *startups tecnològiques tinga èxit és que es tracte d'un suport financer competitiu. Per a això, és clau que les condicions siguen el més favorables possible (grau de subvenció, interés del préstec, manca, terminis de devolució), baixos diferencials ara que travessem una etapa d'alts tipus d'interés, la no exigència de garanties (ja que per a estes empreses incipients és molt difícil aconseguir avals) i una forma de pagament que reduïsca les barreres d'entrada a l'emprenedoria innovadora, amb el prepagament com una fórmula especialment interessant per a estos perfils.

A més, existeix la tendència recent d'una creixent especificitat en les ajudes per sector econòmic, la qual cosa permet ajustar les condicions i sol comportar també millors resultats.

Sistema regional de startups

En definitiva, per a impulsar un sistema regional de *startups sòlid i consistent, que com sabem és essencial per a un teixit productiu innovador i amb capacitat d'incorporació de noves tecnologies, ja no n'hi ha prou amb tindre una línia bàsica d'ajudes a l'emprenedoria.

És fonamental dissenyar programes ben adaptats a les seues necessitats reals i és molt important fer-ho en estos moments en els quals la inversió privada que tant ha crescut en els últims anys es comença a refredar.

Consulta la notícia original ACI