Anar al contingut principal

Les compres en botigues físiques continuen sent les preferides del consumidor, fins i tot entre la Generació Z

15/11/2023

L'Associació de Màrqueting d'Espanya (AMKT) ha celebrat la jornada “La generació Z davant les compres i les diferències amb la resta de generacions” en la qual s'ha presentat la informe “Anàlisi del comportament de compra de la generació Z”. L'estudi dut a terme pel Comité de Màrqueting Retail de la AMKT, en col·laboració amb Appinio i El Tàlveg, analitza com els joves de la generació Z aborden les seues decisions de compra, explorant les seues preferències entre compres en línia i en botigues físiques, així com el seu comportament en els centres comercials.

La compra de productes en els canals físics continua sent la preferida pel consumidor espanyol en totes les generacions, inclosos els “nadius digitals” de la generació Z. Aquesta és la principal conclusió de l'estudi “Anàlisi del comportament de compra de la generació Z”, dut a terme pel Comité de Màrqueting Retail de l'Associació de Màrqueting d'Espanya (AMKT) i que s'ha presentat en la jornada “La generació Z davant les compres i les diferències amb la resta de generacions” celebrada en l'Arena e-*sports del Tàlveg.

L'informe, elaborat en col·laboració amb *Appinio i El Tàlveg, aprofundeix en la manera en què la generació Z – composta per joves nascuts aproximadament entre mediats de la dècada de 1990 i mediats de la dècada de 2000 - afronta les seues decisions de compra. Al llarg de la jornada, s'han examinat no sols les preferències dels joves entre compres en línia i en botigues físiques, sinó també el seu comportament en els centres comercials.

La trobada va començar amb la benvinguda de Víctor Conde, director general de AMKT. A continuació, va tindre lloc la presentació de la informe “Anàlisi del comportament de compra de la generació Z” que va ser a càrrec de Jesús Hernández, subdirector del Tàlveg i Fernando Forte, sènior màrqueting *manager *Spain de *Appinio, qui es va referir a l'augment de la presència de la digitalització en les decisions de compra de totes les generacions, però de manera especial en els joves considerats “nadius digitals”.

Un augment significatiu, especialment arran de la pandèmia, però que, tal com va exposar Jesús Hernández, subdirector del Tàlveg, “un 67,8% dels enquestats de la generació Z visita els establiments físics de manera setmanal, un percentatge molt similar als majors d'aquesta generació, que els visita en un 73,2%”. Sobre les compres pròpiament dites, la generació Z prefereix amb major claredat que la resta de generacions els espais físics als espais en línia.

Totes les categories analitzades tenen una major preponderància en l'ús del canal físic de manera exclusiva, sent la joieria la categoria amb major preferència per les botigues. Fins i tot en aparells electrònics, una categoria que podria decantar-se més per les compres en línia, encara més entre la generació Z, un 30%. Una altra categoria que crida l'atenció és la dels joguets, on només un 18% de la generació Z usa aquest canal mentre que el 27,8% prefereix les botigues físiques. *Hernandez va destacar que, si ens fixem en el tipus de compra, “a les botigues físiques es busquen les botigues de marca mentre que en l'entone en línia les multimarca”

La pandèmia… va canviar la nostra manera de comprar?

Per al 88% dels membres de la *generción Z, sí que va suposar un canvi. De la resta de les generacions, el 80% responen que compren en línia més que abans de la pandèmia. Respecte als productes que compren més en línia la generació Z, principalment són: roba i calçat, un 50%; tecnologia (42%) i bellesa (24%).

Sobre la manera en la qual veuen el futur de les seues compres, el 33% de la generació Z consideren que realitzaran les seues compres principalment en línia, amb una mica de despesa en botigues físiques, encara que sense molta diferència entre els que pensen que realitzaran una compra semblant en línia o en botigues físiques, un 30%. És cridaner, que el mateix percentatge de la població (22%) de totes les generacions pensen que les seues compres futures continuaran sent més físiques que digitals.

Sobre la motivació sobre aquestes respostes, *Hernandez considera que “bàsicament es troba en què l'experiència de la compra és molt rellevant per als quals prefereixen el canal físic, juntament amb poder veure i tocar els productes… i és una cosa encara més rellevant per als Z que per a la resta”. Quant als quals veuen un món més digital en el futur, les seues raons estan basades en la millora de la transacció de la compravenda que produeix el món en línia (comoditat, facilitat de trobar els productes, ofertes i preu).

Quant a les motivacions i frens per a la compra en cadascun dels canals, la importància del servei al client és clau i un factor fonamental per a decidir-se per qualsevol botiga, ja siga física o en línia, per a totes les generacions. Si parlem de factors importants per a la compra en línia, que l'enviament i les devolucions siguen gratuïts és un dels majors motius de compra.

No obstant això, si parlem de frens per a decantar-se per la compra per una botiga física en particular, l'atenció al client és el motiu més rellevant per a totes les generacions, seguit de la falta d'assortiment. Respecte als frens a l'hora de comprar en una botiga en internet, el més important de tots es tracta de les despeses d'enviament. Els terminis de lliurament també semblen com un element rellevant per al 38% de la població en general, així com la política de devolucions.

Quant als frens a la compra en Internet en general, és cridaner que a la generació Z els sembla un canal de compra insegur doblegant el percentatge dels quals declaren això mateix en la resta de generacions. Per a la meitat dels enquestats, el primer motiu és no poder veure i tocar els productes abans de comprar-los. A les botigues físiques, la principal experiència negativa és haver d'esperar, seguida perquè el personal siga antipàtic.

D'altra banda, la compra de productes de segona mà està tenint una explosió en els últims anys. L'aparició d'eines com *Wallapop ha revolucionat aquest mercat que abans es reservava a unes poques botigues. El 62% dels enquestats reconeix que sol comprar productes de segona mà, encara que la freqüència no és molt elevada. Quant a les categories que la generació Z compra més de segona mà, l'electrònica i els vehicles ho han fet més del 40% dels enquestats, i la roba per damunt del que ho fan altres generacions. El principal motiu pel qual totes les generacions *elijen comprar de segona mà és estalviar diners.

La generació z davant els centres comercials

La generació Z vol un centre comercial “*fisital”, entés com la integració completa entre els canals de venda físics i en línia dels *retailers. Segons Hernández, “els components digitals són emprats per a aconseguir immediatesa i eficiència, mentre que els components físics aporten emocions i generar record. La combinació de tots dos mons té com a objectiu l'entreteniment, tenint en compte que l'oci és un àmbit transversal per a la vida de la generació Z”.

Quant a les motivacions per les quals la generació Z decideix acudir a un centre comercial, destaca la cerca de l'entreteniment. La majoria (56,4%) acudeix per a anar a fer un volt i veure botigues o “per a anar al cinema, pista de bitles, prendre alguna cosa…”. En contraposició, només un 21% acudeix per utilitat, per a comprar alguna cosa que necessiten. Per a la *genración Z la incorporació de la tecnologia aporta agilitat, immediatesa i eficàcia, per exemple, per a evitar les files d'espera en les caixes. Per aquest i altres motius, se senten atrets per establiments *hiperautomatizados. Les noves tecnologies influeixen en la practicitat de l'experiència física, per tant, els Z consideren que han d'implementar-se a les botigues per a simplificar els processos de recollida de paquets, d'informació, de testatge i de pagament.

La generació Z vol veure, tocar i provar i conéixer de primera mà les seues característiques per a tindre les garanties que està realitzant la compra adequada. D'altra banda, es constata que el 27,6% acudeix per a fer-se una passejada i acaba comprant. L'experiència d'oci Z és multicanal perquè és multisensorial.

El consum de continguts digitals és considerat pels Z una forma d'oci o font d'entreteniment. El centre comercial pot disposar del necessari per a crear aquest contingut i influir en els seus moments d'oci. Anar de compres al centre comercial és un pla per als Z i, de fet, un 42,8% considera que acudir a ells és entretingut i identifiquen les marques presents en els centres comercials com a creadors d'experiències.

Consulta la notícia original ACI