Anar al contingut principal

Les deu habilitats més demandades en 2023

30/06/2023

El mercat laboral és un panorama totalment dinàmic, en constant evolució amb l'aparició de noves tecnologies i el canvi de paradigmes laborals. Per a navegar per aquest terreny en constant canvi, és essencial comprendre quines competències seran les més demandades en el futur. Afortunadament, l'informe "El futur de l'ocupació 2023" elaborat pel *World *Economic Fòrum ens il·lumina sobre les competències que configuraran el mercat laboral en els pròxims anys. En aquest article, explorarem les deu habilitats més demandades per a 2023 i el que signifiquen per als professionals, directius i empleats de RH i L&D.

Pensament analític

El pensament analític és una habilitat crucial per a 2023. Implica resoldre problemes complexos, analitzar informació i prendre decisions fonamentades. Els professionals amb sòlides habilitats de pensament analític sobreïxen en la identificació de patrons, connexions i tendències, la qual cosa els permet contribuir a la planificació estratègica i a les iniciatives de resolució de problemes en organitzacions impulsades per dades.

Pensament creatiu

La creativitat ja no es limita a les activitats artístiques; s'ha convertit en una valuosa habilitat en diversos sectors. La capacitat de pensar de manera creativa, generar idees innovadores i abordar la resolució de problemes des de noves perspectives fomenta el creixement i impulsa l'èxit de les organitzacions en el panorama competitiu actual.

Resiliència, flexibilitat i agilitat

Atés que el futur del treball continua sent incert, les persones necessiten desenvolupar resiliència i adaptabilitat per a superar els reptes i els contratemps. La capacitat de recuperar-se del fracàs, acceptar el canvi i aprendre de les experiències és fonamental.

Motivació i consciència d'un mateix

Tindre un fort sentit de la motivació impulsa a les persones a esforçar-se per aconseguir l'excel·lència i millorar contínuament el seu rendiment. Implica fixar objectius, mantindre la concentració i mantindre una actitud positiva fins i tot en situacions difícils. D'altra banda, el coneixement d'un mateix implica comprendre els seus punts forts i febles, els seus valors i les seues emocions. Permet a les persones prendre decisions informades, gestionar eficaçment les seues emocions i navegar per les relacions interpersonals amb empatia i integritat.

Curiositat i aprenentatge permanent

La curiositat impulsa la innovació i la mentalitat de creixement, permetent als professionals formular preguntes perspicaces, qüestionar suposats i descobrir noves perspectives. D'altra banda, l'aprenentatge permanent posa l'accent en el desenvolupament personal i professional continu, garantint que les persones es mantinguen adaptables, al dia de les tendències emergents i equipades per a navegar pel canviant panorama laboral.

Fiabilitat i atenció al detall

La fiabilitat i l'atenció al detall són qualitats que els empresaris valoren molt a la seua mà d'obra. Ser fiable significa fer un treball d'alta qualitat, complir els terminis i assumir la responsabilitat dels propis actes. Implica ser fiable, digne de confiança i responsable. L'atenció al detall, per part seua, es refereix a la capacitat de detectar i abordar fins al més mínim detall en tasques, projectes o processos. Els professionals que demostren ser meticulosos i precisos en el seu treball contribueixen a l'eficàcia general i a l'èxit dels seus equips i organitzacions.

Empatia i escolta activa

Són habilitats interpersonals essencials que faciliten la comunicació i la col·laboració eficaces en el lloc de treball. L'empatia implica comprendre i compartir els sentiments, les perspectives i les experiències dels altres. Permet als individus connectar a un nivell més profund, mostrar compassió i construir relacions significatives. L'escolta activa va més enllà de la mera audició; implica implicar-se plenament i centrar-se en l'interlocutor, tractar de comprendre el seu missatge i respondre amb reflexió. Els professionals que posseeixen aquestes habilitats creen entorns de treball integradors i solidaris, fomenten el treball en equip i resolen els conflictes de manera constructiva.

Lideratge i influència social

Les habilitats de lideratge no es limiten a les funcions directives. En els actuals entorns de treball col·laboratius, es valora molt a les persones capaces d'inspirar, motivar i influir en els altres. Un lideratge eficaç implica dirigir equips, establir relacions i fomentar una visió compartida per a impulsar els objectius de l'organització.

Control de qualitat

El control de qualitat és una habilitat fonamental per a garantir que els productes, serveis i processos complisquen o superen els estàndards desitjats. Implica supervisar, avaluar i realitzar les millores necessàries per a mantindre una qualitat constant. Els professionals amb bones aptituds per al control de qualitat paren atenció als detalls, tenen bon ull per a identificar desviacions o defectes i apliquen mesures correctives per a millorar la qualitat. En donar prioritat a la qualitat, contribueixen a la satisfacció del client, a la reputació de l'organització i a l'èxit general de l'empresa.

Adaptabilitat a la tecnologia

En un món cada vegada més digital, l'alfabetització tecnològica és essencial. Això inclou la competència en l'ús d'eines digitals, la comprensió de les tecnologies emergents i l'aprofitament de les dades per a impulsar la presa de decisions. Els professionals que posseeixen aquestes competències poden contribuir a la transformació digital de les seues organitzacions.

El futur de les ocupacions en 2023 requerirà, sens dubte, una combinació única d'habilitats tècniques, cognitives i interpersonals. La competència tecnològica, la perícia digital, el pensament crític, la intel·ligència emocional i la competència cultural seran primordials.

El lideratge, la creativitat, la resiliència i el coneixement de les dades també són aptituds essencials per a prosperar en una mà d'obra en evolució. A més, serà crucial adoptar una mentalitat d'aprenentatge i upskilling permanent.

En desenvolupar i perfeccionar aquestes i altres competències, les persones poden millorar la seua ocupabilitat i prosperar en el dinàmic mercat laboral del futur. Aquestes competències no sols contribueixen al creixement personal i a l'èxit professional, sinó que també permeten als individus tindre un impacte positiu en les seues organitzacions i en la societat en el seu conjunt.

Consulta la notícia original ACI