Anar al contingut principal

Què és el que un professional pot percebre com a salari?

29/08/2023

Robert Walters, consultora líder global en cerca i selecció especialitzada en comandaments intermedis, directius i executive, analitza què són els beneficis retributius i per què poden ser una solució per a les organitzacions que busquen atraure i fidelitzar als seus empleats.

En un mercat laboral competitiu, les empreses han de reinventar-se per a ser més atractives davant aquells professionals altament qualificats difícils de captar. Per a aconseguir-ho, els diferents tipus de retribució són una eina que cada vegada gana més adeptes i que va prenent força a Espanya. Parlem concretament dels beneficis retributius.

A més del salari fix, un professional pot percebre salari variable en funció de la consecució d'objectius definits. D'altra banda, i més enllà del seu salari fix o variable, les empreses poden oferir als seus emprats beneficis retributius.

La retribució flexible és la que permet destinar part del salari brut a activitats, productes o serveis en els quals el treballador pot veure's exempt de les retencions de l'IRPF. Per tant, aquest professional aconsegueix estalviar en despeses mes a mes, al mateix temps que l'empresa pot millorar el benestar i la satisfacció dels seus equips sense costos salarials.

Quins beneficis són més comuns i quin tipus d'empreses els ofereixen?

 Actualment, les grans empreses i multinacionals són les més donades a oferir aquests beneficis amb la finalitat de complementar els salaris, encara que això no significa que siguen les úniques.

Entre els beneficis a empleats més comuns trobem:

  •  Segur de salut: pot incloure segur dental o fins i tot cobertura familiar i revisions mèdiques gratuïtes.
  •  Pla de pensions: permet estalviar per a la jubilació amb avantatges fiscals.
  •  Flexibilitat laboral: com la possibilitat de treballar en remot o de comptar amb horari flexible d'entrada i eixida.
  •  Bono transporte: estalvi en els desplaçaments de casa al treball, que també pot incloure a la família.
  •  Tiquet restaurant: pagament d'una part dels menjars i begudes que es poden adquirir en locals de restauració. També hi ha organitzacions que compten amb una cantina dins del centre de treball, o que proporcionen fruita i café gratuïts.
  •  Vehicle d'empresa: a vegades inclou targeta combustible i pàrquing o, en casos més aïllats, bo de neteja.
  •  Beneficis de benestar: com a filiació de gimnàs, servei de fisioteràpia, assistència psicològica, programa per a deixar de fumar, programa per a afrontar la menopausa…
  •  Vacances remunerades: per exemple, permís ampliat de maternitat/paternitat o, una mica menys comuna al nostre país, vacances anuals remunerades il·limitades.
  •  Paquet accionarial: és comú a l'hora de fidelizar als directius de grans companyies.
  •  Altres serveis: qualsevol servei addicional com pot ser bugaderia.

«És cert que les grans empreses solen oferir més beneficis retributius als seus empleats, però últimament observem que les start-ups s'atreveixen a ser més noves, oferint horari 100% flexible, espais de joc, gimnasos propis…”, comenta Imma Arjona, Manager en la divisió de RH en Robert Walters, consultora líder global en cerca i selecció especialitzada en comandaments intermedis, directius i *executive.

“D'altra banda, les pimes estan intentant adaptar-se i acollir alguns d'aquests beneficis tant per a atraure com per a *fidelizar al seu talent, encara que en menor mesura a causa de la falta de recursos i a les seues polítiques de recursos humans”, afig Arjona.

Una tendència en auge per a pal·liar els efectes de la inflació

Pel fet que la retribució flexible és una manera efectiva d'augmentar el salari net d'un professional sense assumir majors costos salarials, s'espera que en els pròxims mesos continue augmentant la seua popularitat entre companyies a Espanya que busquen compensar l'increment del cost de la vida dels seus empleats.

A més, ja no es tracta únicament d'una manera d'atraure i fidelitzar a tota mena de perfils sense importar el seu nivell de seniority, sinó que també ajuda a les empreses a diferenciar-se de la seua competència.

“En els pròxims anys veurem com pren importància la creativitat a l'hora de desenvolupar nous beneficis, la qual cosa és tot un repte per als departaments de recursos humans i, en concret, per als responsables de l'equip de compensació i beneficis”, argumenta Arjona.

Consulta la notícia original ACI