Entrar


Setmana laboral de quatre dies i teletreball: Hi ha alternatives per a millorar la conciliació?

29/06/2022

Des de les empreses sempre s'ha entés que com més hores tinga un treballador, més productiu serà i, per tant, més productiva serà l'empresa. No obstant això, està demostrat que treballar més hores no suposa ser més productiu.
Des de fa un segle la jornada laboral ha sigut de 40 hores a Espanya i ara es planteja una jornada de 32 hores sense minvament de salaris. Una reducció de jornada laboral i mantenint el mateix salari pot tindre un fort impacte en les empreses.

A causa de la situació de pandèmia viscuda aquests últims anys, el món laboral s'ha vist afectat. Molts treballadors han fet teletreball i moltes empreses han hagut de modificar la seua manera habitual de funcionar. Aquests canvis han afavorit que el debat sobre si és necessari una jornada laboral de 4 dies estiga d'actualitat.

Des de fa un segle la jornada laboral ha sigut de 40 hores a Espanya i ara es planteja una jornada de 32 hores sense minvament de salaris. Una reducció de jornada laboral i mantenint el mateix salari pot tindre un fort impacte en les empreses. Cada empresa és diferent i el que pot vindre bé per a unes empreses, pot afectar-los negativament a unes altres.

És necessari una negociació col·lectiva per a emprendre aquest tipus de mesures i fer una anàlisi de cada companyia, ja que la millora de la productivitat amb la jornada laboral de 32 hores pot ser molt diferent en cada empresa i dependrà del sector i de cada companyia.

Al desembre de 2020, el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, va plantejar la implantació d'una jornada laboral setmanal de 4 dies a què se suma un més per a formació, amb la intenció que es repartisca el temps de treball per a generar més ocupació.

L'alternativa a la jornada de 4 dies: Jornada intensiva

La majoria d'empreses continuen aplicant la jornada laboral de 40 hores i algunes comencen a implementar la de 32 hores llevant un dia laboral de la setmana. No obstant això, petites empreses com *Rodanet proposen alternatives a la jornada laboral de 4 dies.

Treballar menys sí, però per què reduir dies i no la jornada diària de dilluns a divendres? Fins ara, des de les empreses sempre s'ha entés que com més hores tinga un treballador, més productiu serà i, per tant, més productiva serà l'empresa. No obstant això, està demostrat que treballar més hores no suposa ser més productiu. Un clar exemple d'aquesta afirmació està al Japó, on es treballen més hores pel fet que s'exigeix que els treballadors facen més de 80 hores extres al mes i, alhora, és un dels països amb menys productivitat del món.

Per aqueixa raó, segons ens comenta Sergi *Lechado, *CEO de *Rodanet, ells proposen que el més favorable és implementar una jornada intensiva. Això significa treballar de dilluns a divendres, com fins ara, però amb un horari de *8h a *15h i treballant 35 hores a la setmana, podent tindre una òptima conciliació cada dia.

Per què és la millor alternativa a la conciliació?

Treballar un dia menys, com algunes empreses suggereixen, pot portar conseqüències com la reducció del salari o haver de fer més hores per a compensar aqueix dia no laboral. Amb la jornada intensiva es pretén evitar la reducció de salari dels treballadors i l'augment de la productivitat de les empreses i els seus treballadors.

La jornada intensiva es basa a aconseguir que l'empresa i els treballadors siguen més eficients i efectius. Es tracta que l'empresa i els seus treballadors se centren en els projectes orientats a donar resultats.

La reducció d'una hora al dia en la jornada laboral millorarà la qualitat de vida dels treballadors i vindran a treballar amb més ganes. La motivació dels treballadors és vital per a una bona productivitat, per això és tan important mantindre els salaris. D'altra banda, que la jornada continue sent de dilluns a divendres farà que l'empresa no considere que ha perdut els guanys d'un dia, ja que continua activa durant els mateixos dies que ho estava abans.

Aquestes millores serveixen, també, per a tindre la millor captació de talent possible. I, perquè aquest talent no es vaja de l'empresa.

L'altre debat: Teletreballe

El teletreball durant la pandèmia ha incrementat la productivitat, però també ha creat una desconnexió entre els grups de treball. La solució passa per crear un format híbrid en el qual es teletreballe i es vaja a l'oficina.

Els treballadors valoren tant la comoditat d'adaptar horaris a casa com la necessitat de socialitzar en l'oficina

Rodanet aposta pel model de teletreball híbrid, que obri un debat igual de controvertit que el de la jornada intensiva. Moltes empreses veuen desavantatges en el teletreball. La desconnexió del treballador amb l'empresa i amb la resta de treballadors, així com el poc control que té l'empresa dels treballadors quan teletreballen, fan que moltes empreses siguen poc inclinades a acceptar el teletreball com a model.

El model híbrid, que es proposa des de *Rodanet, consisteix en 2 dies de teletreball a la setmana i 3 dies presencials en oficina, totalment flexibles. Això permet aconseguir una bona conciliació, que no es perden les relacions socials i que es continue treballant amb l'equip de treball, com es feia fins ara.

Les empreses que han optat per treballar el 100% des de casa per a fer una quedada 1 vegada al mes, s'arrisquen a una desconnexió massa gran i a perdre la cultura d'empresa, així com la pertinència a una manera de ser i de fer.

Consulta la notícia original ACI

96 178 22 15
C/ Drassanes S/N
46440 - Almussafes
(Valencia)
desarrollolocal_emp@almussafes.org